Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ Ερωτήσεις πρός κα Αλεβίζου.




ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ  -  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ
Ερωτήσεις πρός κα Αλεβίζου.

1η ΕΡΩΤΗΣΗ:  «Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι σήμερα, σχεδόν σε όλα τα ιατρεία πόνων των μεγάλων νοσοκομείων της Ελλάδος, Δυτικής Ευρώπης και Αμερικής χρησιμοποιείται ο βελονισμός για τη θεραπεία από τον χρόνιο πόνο; Επίσης τι έχετε να πείτε για τα εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (Lancet,BMJ κτλ.) και όχι μόνο, τα οποία αποδέχονται τον βελονισμό αλλά και τον συστήνουν σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτα άπ΄όλα να αναφέρουμε ότι όλες οι θεραπείες της "Νέας Εποχής", έχουν γίνει πολύ της μόδας,διαφημίζονται και προωθούνται. Στην Ομοιοπαθητική και στον Βελονισμό όμως, οι «θεραπευτές» είναι πλέον γιατροί. Θεωρούμε ότι αυτό το επέβαλαν προκειμένου να προσδώσουν κύρος στις ψευδοεπιστήμες τους και για να γλιτώσουν τις μηνύσεις από ασθενείς, που ίσως και να πέθαιναν, αν εγκαταλείποντας την κλασσική ιατρική, παραδινόντουσαν στα χέρια ανίδεων "θεραπευτών". 
 Επειδή λοιπόν οι βελονιστές είναι γιατροί, έχουν καταφέρει να "εισβάλλουν" στα νοσοκομεία, όπως και στους ιατρικούς συλλόγους, με αποτέλεσμα να προωθούν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Το ότι συστήνουν το βελονισμό, ειδικά στον χρόνιο πόνο, δεν είναι τυχαίο. Οι χρόνιοι πόνοι συνήθως έχουν διερευνηθεί, είναι πιο ήπιοι και το φαινόμενο placebo μπορεί να δράσει πολύ καλύτερα. Ο βελονισμός στον οξύ πόνο, είναι επικίνδυνος δεδομένου ότι ο πόνος μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρή πάθηση και να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Ο βελονισμός δεν έχει καμμία επιστημονική βάση. Οι επιστημονικές εξηγήσεις που προσπαθούν να δώσουν είναι μόνο υποθέσεις. Τα άρθρα τους πάσχουν γιατί δεν έχουν διπλές-τυφλές μελέτες, ούτε επαναληψιμότητα. Το ότι ιατρικά περιοδικά δημοσιεύουν τις εργασίες τους, δεν αποδεικνύει την εγκυρότητά τους. Το 1981 το Συμβούλιο Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου αναφέρει ότι η ανακούφιση του πόνου στον βελονισμό δεν έχει επαναληψιμότητα και συνέχεια, ενώ δεν έχει αποτέλεσμα σε όλους.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ηνωμένων Πολιτειών για απάτες Υγείας αποφαίνεται:
- Ο βελονισμός δεν είναι αποδεδειγμένος τρόπος θεραπείας.
- Στηρίζεται σε αρχέγονη και φαντασιώδη θεωρία και πράξη, χωρίς επιστημονική θεμελίωση.
Ο Βελονισμός είναι ενεργειακή θεραπεία της Νέας Εποχής.
Τα βελονιστικά σημεία και οι μεσημβρινοί εξακολουθούν να είναι αυτά του Ταοϊσμού, διδάσκονται στις σχολές τους τον Ταοϊσμό, και οι ελληνικές βελονιστικές εταιρείες φέρουν  ως σύμβολό τους, το σήμα του Ταοϊσμού.
2η ΕΡΩΤΗΣΗ: «Εμφανίζει δράση ο βελονισμός λόγω καταστροφής συνάψεων γαγγλίων»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως γράφουν οι ίδιοι "ο βελονισμός δεν είναι πάντοτε ένα ήπιο ερέθισμα". Ο παραδοσιακός  βελονισμός "χειρισμός" όπως λένε των βελονών με το χέρι, (δηλ. στρίψιμο η κίνηση μέσα-έξω), ο  ηλεκτροβελονισμός, όπως και ΤΕΝS μεγάλης έντασης, όπως και εφαρμογή μόξας με μεγάλη θερμοκρασία, προκαλούν διαφόρων ειδών ιστικές βλάβες. Αυτές μπορεί να είναι εγκαύματα, δερματικές βλάβες, μυϊκές βλάβες και βέβαια τραυματισμός η καταστροφή νευρικών  κυττάρων. Σε αυτή την περίπτωση ίσως να έχει αναλγητική δράση ο βελονισμός, λόγω καταστροφής νευρικών ινών, οπότε και διακοπή των  νευρικών συνάψεών τους.
3η ΕΡΩΤΗΣΗ: «Έχω πάρει πλαστικό δίσκο που μου είπαν ότι πατώντας εκεί μεταδίδεται ενέργεια σε όλο το σώμα. Δεν το χρησιμοποιώ αλλά μήπως να μην το έχω καν»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς δεχόμαστε μόνο την ενέργεια, που αναγνωρίζει η φυσική και η επιστήμη. Η μεταφυσική ενέργεια των "εναλλακτικών η ολιστικών θεραπειών", είναι αντιεπιστημονική και κρύβει πνευματικούς κινδύνους. Νομίζω ότι καλύτερα θα ήταν να μην το έχετε καν, αφού ούτως η άλλως δεν το χρησιμοποιείτε,  διότι  μπορεί κάποια στιγμή να επηρεαστεί και κάποιο άλλο άτομο, που τυχαία θα το δεί στο χώρο σας και δεν θα είναι ενημερωμένο σχετικά.
4η ΕΡΩΤΗΣΗ: «Για ποιόν λόγο κατά τον διαλογισμό εμφανίζονται βλάβες»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχουν πολλά είδη διαλογισμού. Κάποια είδη χρησιμοποιούν έντονη φαντασία και συγκέντρωση, η οραματισμό,  ενώ κάποια άλλα είδη, χρησιμοποιούν επανάληψη λέξεων η φράσεων ( μάντρας) , που ως επί των πλείστων αποτελούν επικλήσεις η προσευχές σε Ινδουιστικές θεότητες. Σε κάθε περίπτωση όμως, σκοπός του διαλογισμού είναι η ένωση, η σύνδεση με τον "Ανώτερο Εαυτό μας". 
Βλέποντας αυτά μόνο από ιατρική άποψη, καταλαβαίνουμε ότι ο διαλογισμός δημιουργεί εμμονές, φαντασιώσεις, προκαταλήψεις, μείωση της προσωπικότητας και εξαρτήσεις από τεχνικές και "ειδήμονες". Τα συνεπακόλουθα όλων αυτών είναι πραγματικά απρόβλεπτα σε κάθε άτομο.
 Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, βλέποντάς τα από πνευματική άποψη. Ο διαλογισμός είναι θρησκευτική πράξη του Ινδουισμού και Βουδισμού και χρησιμοποιείται σε πολλές νεοεποχίτικες  τεχνικές. Ο "Ανώτερος Εαυτός" από δικά τους κείμενα, φαίνεται καθαρά ότι αποτελεί ξεχωριστή πνευματική οντότητα. (Αναλυτικά διαβάστε  Δ Ι Α Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ : Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ «ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΑΥΤΟ» ΜΑΣ  Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο «ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΕΑΥΤΟΣ» ΜΑΣ; Από το Αντιαιρετικό Εγκόλπιο)
Με άλλα λόγια ο διαλογιζόμενος, παρότι τις περισσότερες φορές δεν το συνειδητοποιεί, καλείται να συνδεθεί με πνευματικές οντότητες, δηλ ακάθαρτα πνεύματα. Αυτές  τις ονομάζουν "Ανώτερο Εαυτό". Έτσι  όπως τότε ο όφις, έτσι και τώρα, προσπαθεί να πείσει τον άνθρωπο, ότι είναι ο ίδιος θεός, αρκεί να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του, μέσω της τεχνικής του διαλογισμού. Ας λάβουμε ύπ΄'όψιν , ότι στο διαλογισμό με μάντρα, γίνεται και επίκληση Ινδουιστικών θεοτήτων.
Μετά από τις διευκρινίσεις αυτές, γίνεται νομίζω σαφές, γιατί εμφανίζονται βλάβες κατά τον διαλογισμό. Αν φανούν αρχικά κάποια καλά αποτελέσματα, θα είναι μέχρι να πεισθεί και να αποκτήσει κανείς εξάρτηση από τη συγκεκριμένη τεχνική. Αφού συμβεί αυτό, και γίνει κανείς υποχείριο τεχνικών και μεθόδων, μόνο βλάβες, πνευματική υποδούλωση και ζημία θα έχει, έστω και αν δεν γίνεται πάντα αντιληπτό.
Προσοχή όμως! Όταν κάποιος θελήσει να ξεφύγει, η επόμενη κίνηση του "εχθρού" είναι η απελπισία, ότι έχει χάσει ήδη την ψυχή του η ότι δεν υπάρχει ελπίδα και σωτηρία κλπ. Ας μην πέφτουμε στις παγίδες αυτές. Ο Χριστός, μέσω της εξομολόγησης, μας δέχεται ΠΑΝΤΑ, όποιοι και αν είμαστε, ό,τι και αν έχουμε κάνει.
5η ΕΡΩΤΗΣΗ: «Το πιλάτες είναι γιόγκα»;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα με το STUDIO PILATES www.skai.gr «H μέθοδος Pilates, αναπτύχθηκε πριν από 90 χρόνια, στην Αμερική, από τόνJoseph H. Pilates, …ο οποίος συνδύασε βασικές αρχές της γιόγκα και άλλων παραδοσιακών μεθόδων άσκησης που προέρχονται από τις ανατολικές φιλοσοφίες, με τη δυναμική μεταγενέστερων δυτικών μεθόδων».
Επομένως το πιλάτες είναι συνδυασμός της γιόγκα με άλλες μεθόδους άσκησης.
Πιο κάτω γράφουν: «Η κοιλιά βρίσκεται στο κέντρο του σώματός μας, και είναι η πηγή της κινητικής ενέργειας. Στην Ανατολική θεώρηση του σώματος, αντιστοιχεί στο ηλιακό πλέγμα. O Pilates της προσδίδει και άλλη μία ιδιότητα: "power house - οίκο της δύναμης"».
Επομένως διαπιστώνουμε ότι το πιλάτες δεν είναι αποκομμένο από την ενέργεια της Νέας Εποχής και τα ενεργειακά κέντρα (όπως είναι το ηλιακό πλέγμα).
Επίσης χρειάζεται συγκέντρωση του νού, όπως και ειδικές αναπνοές. «Το πιλάτες θεωρείται έξυπνη γυμναστική που δημιουργεί μία σύνδεση νού-σώματος. Για αυτό το λόγο ο ασκούμενος πρέπει να καταλάβει ότι χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση κάνοντας πιλάτες».
Άρα έχει όλα τα χαρακτηριστικά νεοεποχίτικης  τεχνικής, παρόλο που δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τη γιόγκα.
6η ΕΡΩΤΗΣΗ: «Tί είναι το ΖΕΝ»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Το Ζέν είναι μία από τις σχολές του Βουδισμού Μαχαγιάνα (Mahayana) και γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Κίνα. Εκτός από τη γραπτή διδασκαλία του Βουδισμού που έφθασε στην Κίνα, υπήρχαν και διδασκαλίες που μεταδίδονταν προφορικά. Αυτές οι διδασκαλίες ανέπτυξαν την αντίληψη ότι, εκτός από τη λογική αναζήτηση της αλήθειας, υπήρχε και μία άλλη αναζήτηση πέρα από τη λογική.
Έτσι δημιουργήθηκε η Σχολή του Διαλογισμού Τσάν (Chan) στην Κίνα που ίδρυσε ο ινδός ιεραπόστολος Μποντιντάρμα, η οποία αργότερα επεκτάθηκε στην Ιαπωνία με το όνομα ΖΕΝ…».    (ΖΕΝ Βουδισμός - Zen Buddhism - Διαλογισμός (Ζά Ζέν)! http://w4u.eexi.gr/~roland/zen.htm)
7η ΕΡΩΤΗΣΗ: «Τι είναι οι ¨ανώνυμοι υπερφάγοι¨, οι ¨ανώνυμοι αλκοολικοί¨, η θεραπεία τραύματος-τζέϊν Σίμικστον»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι οργανώσεις των "ανώνυμων" φαίνονται αρχικά αθώες και αποτελεσματικές, διότι αποτελούνται από "αδελφότητα' ατόμων, που μοιράζονται τα ίδια προβλήματα.
Επίσης δεν επιβάλλονται συνδρομές, αλλά σε κάθε συνάντηση δίνει ο καθένας ό,τι θέλει σε ένα κουτί,  που αντιπροσωπεύει τον καφέ που κερνάνε.
Εξετάζοντας και διερευνώντας όμως προσεκτικά τις οργανώσεις των "ανώνυμων", καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι οι" ανώνυμοι", ενώ διαφημίζουν απεξάρτηση, δημιουργούν μεγάλη ψυχολογική εξάρτηση στα μέλη τους από την ίδια την οργάνωση. Γι΄αυτό και το πρώτο βήμα είναι η παραδοχή: "Είμαστε ανίσχυροι απέναντι στην εξάρτηση…" Αυτή η παραδοχή είναι ουσιαστική για την εξάρτηση στο εξής  από την ομάδα.
Τα 12 βήματα της ανάρρωσης είναι τα ίδια για κάθε εξάρτηση, και δεν αναφέρεται πουθενά προσωπική προσπάθεια του εξαρτημένου για διακοπή της συνήθειας.
Εκτός από το 1ο, 8ο, 9ο και 10ο βήμα, τα υπόλοιπα αναφέρονται σε πνευματική διάσταση, και όχι βέβαια σε ορθόδοξη χριστιανική, όμως σίγουρα αιρετική. Προβάλλεται ο διαλογισμός ως ισοδύναμος της προσευχής και μέσο για την απεξάρτηση.
Στο 11ο βήμα αναφέρεται: "Ζητήσαμε μέσω της προσευχής και του διαλογισμού να βελτιώσουμε τη συνειδητή επαφή μας με τον Θεό…"
Οι περισσότεροι εξαρτημένοι παραμένουν για πολλά χρόνια εγκλωβισμένοι στις οργανώσεις των "ανώνυμων" μέχρι να καταλάβουν, ότι αντί για βοήθεια αποκτούν μία επιπλέον εξάρτηση. (Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο site της Ι.Μ Γλυφάδας για "ανώνυμους αλκοολικούς").
8η ΕΡΩΤΗΣΗ:  Θεραπεία Τραύματος Jane Simington
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διαφημίζεται ως ένα μοντέλο ψυχολογικής θεραπείας "του τραύματος, του πένθους και της απώλειας, που δουλεύει μέσα από τα σύμβολα, την τέχνη, την εσωτερική ανασκόπηση, το μοίρασμα και το διαλογισμό…" Επιπλέον εμπλέκει «την καλή επικοινωνία ανάμεσα στα ημισφαίρια του εγκεφάλου, δεξιό και αριστερό», για να προσδώσουν επιστημονικοφάνεια, όπως όλες οι νεοεποχίτικες τεχνικές.
Η παραδοχή πλήθους αναπόδεικτων χαρακτηριστικών του κάθε ημισφαιρίου, όπως π.χ ότι το δεξί ημισφαίριο αποθηκεύει εμπειρίες του έσω κόσμου, ότι είναι η πηγή των σωστών προβλέψεων και της λύσης όλων των προβλημάτων κλπ, όπως και ο μύθος ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του μυαλού μας, χρησιμοποιούνται ευρέως στον αποκρυφισμό, όπως π.χ στη μέθοδο Silva.
Ο δρ Άντερσον, διευθυντής του Τμήματος Νευροχειρουργικής Χαρτογράφησης του Πανεπιστημίου της Γιούτα, εξήγησε μιλώντας στην ιστοσελίδα επιστημονικών ειδήσεων LiveScience ότι «δεν ισχύει πως το αριστερό ημισφαίριο συνδέεται με τη λογική περισσότερο απ' ό,τι το δεξιό. Παράλληλα, η δημιουργικότητα δεν έχει την "έδρα" της στο δεξιό ημισφαίριο. Στην πραγματικότητα οι συνάψεις μεταξύ όλων των περιοχών του εγκεφάλου είναι εκείνες που κάνουν το κάθε άτομο να εμφανίζει δημιουργικότητα αλλά και αναλυτική και λογική σκέψη».  Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον δρα Τζέφ Άντερσον, η ομιλία «βγαίνει» από την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου στους περισσότερους δεξιόχειρες. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι πιο χαρισματικοί ομιλητές χρησιμοποιούν περισσότερο το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους απ' ό,τι το δεξιό, η ότι το ένα ημισφαίριο είναι πιο πλούσιο σε νευρώνες από το άλλο. http://www.tovima.gr/science/article/?aid=528837
Χρησιμοποιούμε ένα μικρό ποσοστό του μυαλού;  Ο νευροβιολόγος Μπάρι Γκόρντον χαρακτηρίζει το μύθο ως γελοιωδώς λανθασμένο, προσθέτοντας ότι "χρησιμοποιούμε κάθε μέρος του εγκεφάλου μας, και ο εγκέφαλός μας είναι ενεργός σχεδόν όλη την ώρα." 
Ο νευροεπιστήμονας Μπάρι Μπέιερσταϊν παραθέτει είδη αποδείξεων ως προς την ανασκευή του εν λόγω μύθου:
Έρευνες εγκεφαλικών ζημιών: Εάν το 90% του εγκεφάλου είναι κανονικά αχρησιμοποίητο, τότε η ζημιά σε κείνες τις περιοχές δεν θα έπρεπε να επηρεάζει την εκτελεστικότητα. Αντιθέτως, δεν υπάρχει σχεδόν καμμία περιοχή του εγκεφάλου που μπορεί να τραυματισθεί χωρίς να επιφέρει απώλεια κάποιων ικανοτήτων. Ακόμα και μικροί τραυματισμοί σε μικρές περιοχές μπορούν να επιφέρουν έντονα αποτελέσματα.
Εγκεφαλική απεικόνιση: Τεχνολογίες, όπως η  Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET) και λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) επιτρέπουν την παρακολούθηση εγκεφαλικής δραστηριότητας. Αποκαλύπτουν ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, όλα τα τμήματα του εγκεφάλου δείχνουν κάποιο επίπεδο δραστηριότητας. Μόνο στην περίπτωση σοβαρής βλάβης έχει ένας εγκέφαλος «σιωπηλές» περιοχές.
Εντοπισμός λειτουργίας: Αντί να ενεργεί ως μία ενιαία μάζα, ο εγκέφαλος έχει ξεχωριστές περιοχές για τα διαφορετικά είδη επεξεργασίας δεδομένων. Δεκαετίες έρευνας έχουν μπει σε λειτουργία χαρτογράφησης των περιοχών του εγκεφάλου, και δεν έχουν βρεθεί καθόλου περιοχές που δεν έχουν κάποια λειτουργία.
Ανάλυση μικροδομής: Με την τεχνική καταγραφής ενιαίων-μονάδων, οι ερευνητές εισάγουν ένα μικροσκοπικό ηλεκτρόδιο στον εγκέφαλο για να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα ενός και μόνο κυττάρου. Εάν το 90% των κυττάρων ήταν αχρησιμοποίητο, τότε αυτή η τεχνική θα το είχει αποκαλύψει.
Μελέτες μεταβολισμού: Μία άλλη επιστημονική τεχνική περιλαμβάνει τη μελέτη αφομοίωσης των ραδιενεργών μορίων 2-δεοξυγλυκόζης από τον εγκέφαλο. Εάν το 90% του εγκεφάλου ήταν ανενεργό, τότε τα ανενεργά κύτταρα θα εμφάνιζαν κενές περιοχές σε μία ακτινογραφία του εγκεφάλου. Και πάλι, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Νευρωνικές ασθένειες: Τα κύτταρα του εγκεφάλου που δεν χρησιμοποιούνται έχουν την τάση να εκφυλίζονται. Ως εκ τούτου, εάν το 90% του εγκεφάλου ήταν ανενεργό, μία αυτοψία του ενήλικα εγκεφάλου θα αποκάλυπτε εκφυλισμό μεγάλης κλίμακας. (Σύνδεσμος εδώ)
Συμπερασματικά η «Θεραπεία Τραύματος» της ψυχολόγου Jane Simington είναι μία αποκρυφιστική μέθοδος, που χρησιμοποιεί τον διαλογισμό και όχι μόνο, και βασίζεται σε αναπόδεικτες νεοεποχίτικες θεωρίες.
9η ΕΡΩΤΗΣΗ:  Έχω αγοράσει ένα κρεβάτι ρεφλεξολογίας που αποτελείται από ηφαιστειογενείς πέτρες, έχει όλα τα οποία θερμαίνονται και παράγουν ηλιακή θερμότητα της ενάτης πρωϊνής-είναι για τους μυοσκελετικούς πόνους- με ανακουφίζει, το έχουν και φυσιοθεραπευτές. Μήπως πρέπει να το καταργήσω;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτα άπ΄όλα το κρεβάτι έχει ως βάση του τη ρεφλεξολογία, δηλ. τη μεταφυσική "ενέργεια" που θεωρούν ότι μεταδίδεται στο σώμα από τις λεγόμενες 10 "ενεργειακές ζώνες".
Το ότι παράγουν ηλιακή θερμότητα και μάλιστα της ενάτης πρωινής συγκεκριμένα, δεν έχει επιστημονική βάση, πιθανώς να έχει αποκρυφιστική.
Το ότι το έχουν φυσιοθεραπευτές, δεν σημαίνει ότι είναι αθώο, διότι πολλοί φυσιοθεραπευτές, έχουν επηρεασθεί και χρησιμοποιούν, πολλές φορές από άγνοια, αποκρυφιστικές μεθόδους.
 
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του ΟΡΘΡΟΥ

Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον      www.egolpion.com 
1  ΙΟΥΛΙΟΥ 2014


Read more: http://www.egolpion.com/alevizou_apantiseis.el.aspx#ixzz36FeHEvqn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου